Peking 2008

Nieuwe evenementen op de Spelen: de 10km zwemmarathon en BMX

Nederlander Maarten Van Der Weijden won de 10km marathon voor heren , terwijl bij de dames de titel naar de Russische Larisa Ilchenko ging.

In BMX – een afkorting van Bicycle Moto Cross – was het Anne-Caroline Chausson uit Frankrijk die de eerste Olympisch kampioen werd. Voor de mannen ging deze eer naar Maris Strombergs uit Letland.

Eerste Olympische medailles en titels

Tweehonderdvier Nationale Olympische Comités (NOCs) namen deel aan de Olympische Spelen in Peking – een Vermelding! Ongeveer 87 van hen vierden hun medaillewinnende atleten. Voor sommige NOCs was het de eerste keer dat een van hun vertegenwoordigers een medaille had gewonnen of tot Olympisch kampioen werd gekroond: Tadzjikistan won zijn eerste medailles dankzij Rasul Boqiev in het judo en Yusup Abdusalomov in het worstelen; Afghanistan kwam op het podium dankzij Rohullah Nikpai in taekwondo; Badar-Uugan Enkhbat in boksen en Tuvshinbayar Naidan in judo waren de eerste atleten uit Mongolië die een gouden medaille wonnen op de Olympische Spelen; net als Bahrein met Rachid Ramzy in atletiek. Voor het Afrikaanse continent boden Bruno Julie in boksen en Benjamin Boukpeti in kano / kajak respectievelijk Mauritius en Togo hun eerste Olympische medailles aan, terwijl Panama zijn eerste gouden medaille in atletiek pakte.

Het oudste wereldrecord verbroken in zwemmen

Het record van de 800 meter voor vrouwen werd al bijna 20 jaar gehouden door Janet Evans (VS). Maar in Peking verbrak Rebecca Adlington uit Groot-Brittannië dit record, dat in 1989 was gevestigd toen ze nog maar zes maanden oud was. In 2008, in de finale op 800 meter, verbeterde Rebecca Adlington zich met meer dan twee seconden ten opzichte van de vorige tijd, met een nieuwe tijd van 8: 14.10. Ze pakte de gouden medaille op de 800m en de 400m, en werd de eerste Britse gouden medaillewinnaar in het dameszwemmen sinds 1960.

De oudste en de jongste deelnemer aan de Spelen

In Beijing, bijna 50 jaar gescheiden van de oudste van de jongste atleet: de Japanse ruiter Hiroshi Hoketsu nam op 67-jarige leeftijd deel aan zijn derde Olympische Spelen, terwijl de Kameroense zwemster Antoinette Joyce Guedia Mouafo voor het eerst deelnam aan de Spelen bij de aanbesteding leeftijd van 12 jaar.

Leeftijd is niet noodzakelijk een nadeel

Met zijn negende deelname aan de Spelen en op 61-jarige leeftijd won de Canadese Ian Millar zijn eerste medaille in het teamspringevenement . Op 33-jarige leeftijd en met haar vijfde deelname aan de Spelen, won de Duitse Oxsana Chusovitina de zilveren medaille in artistieke gymnastiek, terwijl de Amerikaanse zwemster Dara Torres op 41-jarige leeftijd drie zilveren medailles won.

Ultramoderne sportfaciliteiten en duizend -jaar oude geschiedenis

Het Nationale Stadion, omgedoopt tot “Vogelnest”, en het Nationaal Zwemcentrum, bekend als de “Water Kubus”, waren avant-gardistische modellen van sportarchitectuur en de symbolen van het nieuwe Peking.

In het wielrennen kozen de organisatoren voor de wegwedstrijd om de Grote Muur te volgen en langs de “Verboden Stad” te passeren – twee symbolen van de duizend jaar oude geschiedenis van de stad.

Zevenendertig locaties, waarvan zes buiten Peking, organiseerden de wedstrijden: namelijk Hong Kong voor de paardensportevenementen en Qingdao voor het zeilen; en Tianjin, Shanghai, Qinhuangdao en Shenyang voor de voetbalwedstrijden Zes van de sportfaciliteiten op de universiteitscampussen van de stad zullen na de wedstrijd door studenten worden gebruikt s.

Ceremonies

Peking, 8 augustus 2008, openingsceremonie van de Spelen van de XXIXe Olympiade. De laatste loper van de Olympische fakkeltocht Li Ning bereidt zich voor om de Olympische ketel aan te steken.