Extra innings

ProfessionalEdit

Er zijn negen reguliere innings in een professionele honkbalwedstrijd.

Minor League BaseballEdit

Het record voor de meeste innings ooit gespeeld in een enkele professionele wedstrijd is 33 die plaatsvonden in 1981 in een Minor League Baseball-wedstrijd tussen de Pawtucket Red Sox en de Rochester Red Wings, Triple-A-filialen van respectievelijk de Boston Red Sox en de Baltimore Orioles. Elk team had een toekomstige Hall of Famer in zijn selectie: Wade Boggs voor Pawtucket en Cal Ripken Jr. voor Rochester.

Major League BaseballEdit

De langste wedstrijd per innings in Major League Baseball was een 1-1 gelijkspel in de National League tussen de Boston Braves en de Brooklyn Robins in 26 innings, op Braves Field in Boston op 1 mei 1920. Het was te donker geworden om de bal te zien (velden hadden nog geen licht en de zon ging onder), en het spel werd als gelijkspel beschouwd. Die 26 innings werden volgens moderne maatstaven snel gespeeld in 3 uur en 50 minuten. Zoals de gewoonte was, werd de eerste bal om 15.00 uur gegooid; thuisplaatscheidsrechter Barry McCormick belde de wedstrijd toen er lichtjes verschenen in de ramen van gebouwen aan de overkant van de Charles River, net voor 19:00 uur

De langste American League-wedstrijd, en gelijk voor de langste Major League-wedstrijd van innings die eindigde met één winnende ploeg, was een 7–6 overwinning van de Chicago White Sox op de Milwaukee Brewers in 25 innings, in Comiskey Park in Chicago in 1984. De wedstrijd begon om 19:30 uur. op 8 mei 1984 en na vroege punten te hebben gescoord, scoorden beide teams tweemaal in de 8e inning; maar de wedstrijd werd opgeschort na 17 innings met een gelijke stand van 3-3 vanwege een avondklokregel in de competitie die een inning verbood om na 12:59 uur te beginnen. De wedstrijd werd de volgende avond, 9 mei 1984, voortgezet en beide teams scoorden driemaal in de 21e inning om de score 6-6 te maken; tenslotte, in de 2e25, sloegen de White Sox “Harold Baines een walk-off home run om de wedstrijd te beëindigen. Tom Seaver was de winnende werper in relief. Een regelmatig geplande wedstrijd volgde, wat betekent dat er op beide avonden 17 innings werden gespeeld; Seaver startte en won ook de tweede wedstrijd met 5-4. De officiële speeltijd van de hele wedstrijd van 25 innings was 8 uur en 6 minuten, ook een Major League-record.

Op 11 september 1974, de St. Louis Cardinals wonnen een nachtelijke marathonwedstrijd tegen de New York Mets, na 7 uur, 4 minuten en 25 innings; dit, de langste National League-wedstrijd, is ook gelijk voor de langste wedstrijd die werd gespeeld op basis van een beslissing in de geschiedenis van de Major League. Twee Mets-fouten leidden tot het winnende punt van de Cardinals, te beginnen met een foutieve worp waardoor Bake McBride vanaf het begin helemaal rond kon rennen. St. Louis won met 4-3. De Mets gingen 103 keer naar de plaat, een record in een Major League-wedstrijd; de Cards bleven niet ver achter met 99 slagbeurten. Alles bij elkaar werd een recordaantal van 175 officiële bij-knuppels geregistreerd, met een record van 45 lopers in de hoogste divisie. Slechts duizend fans waren nog in Shea Stadium toen de wedstrijd op 12 september om 3:13 uur eindigde. In tegenstelling tot de American League had de National League geen avondklok. Dit was de langste wedstrijd die werd gespeeld tot een beslissing zonder schorsing.

Op 15 april 1968 versloegen de Houston Astros de Mets met 1-0 in een wedstrijd van 24 innings in de Houston Astrodome. De wedstrijd van 6 uur en 6 minuten, die eindigde toen de Astros “Bob Aspromonte een grounder sloeg door de benen van Mets shortstop Al Weis in de 2e24, blijft de langste shutout-wedstrijd in de geschiedenis van de Major League. meest puntloze innings (23) in een Major League-wedstrijd.

De langste American League-wedstrijd die eindigde in een gelijkspel was een wedstrijd van 24 innings tussen de Detroit Tigers en Philadelphia Athletics op 21 juli 1945. De teams waren gelijk 1-1 toen de wedstrijd werd gecalld vanwege duisternis in Shibe Park; de Tigers “Les Mueller hadden een record van 19 2⁄3 innings gegooid. het opgeven van één punt, voordat het werd uitgeschakeld in de 20e inning.

De langste wedstrijd die eindigde in een puntloos gelijkspel was een National League-wedstrijd tussen de Cincinnati Reds en Brooklyn Dodgers op 11 september 1946. De teams ging 19 innings voordat de duisternis viel op het Ebbets Field in Brooklyn, waardoor de wedstrijd gedwongen moest worden wegens duisternis. In de American League werd de langste 0-0 wedstrijd gespeeld tussen de Washington Senators en Detroit Tigers op 16 juli 1909. De wedstrijd werd na 18 innings gecalled vanwege duisternis in Bennett Park in Detroit. De langste puntloze periode binnen een voltooide wedstrijd kwam in de wedstrijd van 15 april 1968 tussen de Astros en Mets, die na 23 innings puntloos bleef.

De Washington Senators werden het eerste team in de geschiedenis van de Major League dat meerdere wedstrijden van ten minste 20 innings in een seizoen speelde toen ze op 9 augustus 1967 de Minnesota Twins met 9-7 in 20 innings versloegen, na een wedstrijd van 22 innings te hebben gewonnen. de Chicago White Sox op 12 juni van dat jaar.Deze prestatie zou later worden bereikt door de Oakland Athletics uit 1971, die wedstrijden van 21 en 20 innings hadden en de Los Angeles Dodgers uit 1989, die twee wedstrijden van 22 innings speelden.

De langste doubleheader in de geschiedenis van de Major League was in mei 31, 1964. De San Francisco Giants versloegen de New York Mets met 5-3 in negen innings in de eerste wedstrijd van de dag in Shea Stadium, en wonnen daarna het slaapmutsje met 8-6 na 23 innings. De twee wedstrijden duurden samen negen uur. , 52 minuten. De Mets “Ed Kranepool speelde in alle 32 innings van de twee wedstrijden; Kranepool was die dag opgeroepen voor het team nadat hij de dag ervoor in beide wedstrijden van een doubleheader had gespeeld voor hun Triple-A-club in Buffalo.

Op 5 april 2012 versloegen de Toronto Blue Jays de Cleveland Indians 7–4 in 16 beurten. De wedstrijd van vijf uur en 14 minuten was de langste wedstrijd op de openingsdag in de geschiedenis van de Major League.

Op 8 juni 2013 versloegen de Toronto Blue Jays de Texas Rangers met 4-3 in 18 innings, terwijl de Miami Marlins versloeg de New York Mets met 2-1 in 20 beurten. Dit was de tweede keer in de geschiedenis van de Major League dat er twee wedstrijden van 18 innings of meer op dezelfde dag werden gespeeld; de eerste was 15 augustus 2006.

Op 21 september 2013, net na 02.00 uur, versloeg de Tampa Bay Rays de Baltimore Orioles met 5-4 in 18 innings in een wedstrijd die om 7 uur was begonnen. : 22.00 uur de avond ervoor.

In 2013 vestigden de Arizona Diamondbacks een Major League-record door 77 extra innings te spelen. Hiermee brak het record van 76 extra innings gespeeld door de Minnesota Twins in 1969.

Op 10 augustus 2014, om 12:39 uur versloeg de Los Angeles Angels of Anaheim de Boston Red Sox met 5-4 in 19 innings in een wedstrijd die om 18.00 uur was begonnen de avond ervoor. De walk-off homer van Albert Pujols werd snel herzien, op verzoek van Boston, maar de oproep werd bevestigd. Diezelfde dag versloegen de Toronto Blue Jays de Detroit Tigers met 6-5 in een eigen wedstrijd van 19 innings. Beide teams gebruikten al hun beschikbare reservebankreserves en hun volledige beschikbare bullpen, Toronto gebruikte zelfs startende werper Marcus Stroman als een snuifje loper op een gegeven moment. Tijgers-starter Rick Porcello zou het verlies op zijn naam krijgen nadat hij in de 18e inning in de wedstrijd was gekomen. Toronto-reliever Chad Jenkins zou de overwinning behalen na het gooien van 6 innings van relief (een ongewoon lang optreden voor een reliever) met José Bautista die een walk-off single sloeg om Munenori Kawasaki te scoren om de wedstrijd te winnen. Toronto starter R.A. Dickey was begonnen met opwarmen in de bullpen in de eerste helft van de 19e en was mogelijk opgelucht als de wedstrijd naar 20 innings was gegaan.

Op 11 april 2015 versloegen de Boston Red Sox de New York Yankees 6–5 in 19 beurten in Yankee Stadium. De wedstrijd begon om 19:05 uur. op 10 april, en eindigde om 2:13 uur, na 6 uur en 49 minuten spelen. De lengte van het spel veroorzaakte een Twitter-grap tijdens het spel door Yankees media-persoonlijkheid Mark Feinsand om 12:10 uur op de 11e met betrekking tot de verjaardag van Mark Teixeira: Mark Teixeira was 34 toen dit spel begon. Hij is nu 35. #TrueStory.

Op 28 mei 2017 versloegen de Tampa Bay Rays de Minnesota Twins met 8–6 in een wedstrijd van 15 inning, 6 uur en 26 minuten . Beide teams hadden samen 115 bij-knuppels, 33 hits en 21 strikeouts.

In 2020 voegde MLB een tijdelijke regel toe dat extra innings beginnen met een loper op het tweede honk. Op 24 juli 2020, The Oakland Athletics versloeg de Los Angeles Angels met 7-3 in de eerste wedstrijd met verlenging onder deze regel. In de eerste helft van de 10e inning werd Shohei Ohtani van de Angels op het tweede honk geplaatst en werd in een rundown uitgegooid. van de 10e inning werd Marcus Semien op het tweede honk geplaatst en zou scoren op een walk-off grand slam. Deze regel wordt ook gebruikt in doubleheaderwedstrijden die na zeven innings gelijk eindigen.

Opmerkelijke postseason-extra- inning games Bewerken

In oktober 1999 werd de Grand Single game 5 van de NLCS 1999 gewonnen toen met de honken vol in de tweede helft van de 15e inning Robin Ventura van de New York Mets die 2 Grand Slams in één had geslagenspel eerder in het jaar in hetzelfde spel raakte wat een ander leek te zijn toen de bal over de muur ging. Zijn mede-Mets-teamgenoten lieten hem niet eens het tweede honk bereiken. Dus volgens de regels is er maar één run toegestaan om te scoren, waardoor het een 4-3 overwinning is op de Atlanta Braves.

Deze sectie heeft aanvullende citaten nodig voor verificatie. Help dit artikel te verbeteren door citaten toe te voegen aan betrouwbare bronnen. Ongesourced materiaal kan worden aangevochten en verwijderd.
Bronnen zoeken: “Extra innings” – nieuws · kranten · boeken · wetenschapper · JSTOR (oktober 2018) (Meer informatie over hoe en wanneer u dit sjabloonbericht kunt verwijderen)

Het langste postseason-spel per innings in de geschiedenis van MLB is 18 innings, wat drie keer is gebeurd. De eerste wedstrijd van 18 innings werd gespeeld tussen de Atlanta Braves en de Houston Astros op 9 oktober 2005. In Game 4 van een National League Division Series in Houston namen de Braves (die met een 2-1 achterstand op de reeks liepen en op het punt stonden te worden uitgeschakeld) een 6-1 voorsprong in de 8e inning.Een grand slam van Lance Berkman in de 2e8 bracht de score op 6-5, en met twee uit in de 2e9 homerde Brad Ausmus om het duel in evenwicht te brengen en naar een verlenging te sturen. De score bleef steken op 6-6 tot de 18e, toen de Astros “Chris Burke (die in de 9e inning als pinch runner in de wedstrijd kwam) een walk-off home run naar links sloeg om deze te winnen, waardoor Houston naar de NLCS werd gestuurd. Roger Clemens, die werd ingebracht voor pinch-hit in de 15e en de laatste drie innings in relief gooide, werd gecrediteerd als de winnende werper in de wedstrijd van 5 uur en 50 minuten. Adam LaRoche en Tim Hudson speelden in beide de eerste twee wedstrijden van 18 innings, de ene als Atlanta Braves en de tweede als tegenstanders van elkaar met Hudson als pitcher in beide wedstrijden als startende werper van het bezoekende team. Het is de langste winnaar in een potentiële clinchwedstrijd in de honkbalgeschiedenis.

De tweede wedstrijd van 18 innings was Game 2 van de National League Division Series 2014, waarbij de bezoekende San Francisco Giants met 2-1 wonnen tegen de Onderdanen van Washington. De wedstrijd eindigde net na middernacht op 5 oktober 2014 en duurde 6 uur en 23 minuten. De Nationals stonden met 1-0 voor met twee uit in de negende inning, met starter Jordan Zimmermann één uit verwijderd van een volledige game shutout. Na een beslissing van manager Matt Williams om Zimmermann te verwijderen met twee uit nadat hij vier wijd gooide op Joe Panik, kreeg Washington closer Drew Storen een honkslag tegen van Giants-catcher Buster Posey en een RBI-tweehonkslag van Pablo Sandoval, waardoor Panik scoorde om de wedstrijd gelijk te brengen met 1-1. Posey werd op de plaat uitgegooid toen hij probeerde het tweede San Francisco-punt te scoren op Sandovals tweehonkslag. Nadat Sergio Romo de Nationals op rij had uitgeschakeld in de onderste helft, ging het duel in verlenging. Er werd niet meer gescoord tot Giants eerste honkman Brandon Belt opende de eerste helft van de 18e inning met een homerun. Hunter Strickland, een call-up in september, noteerde de save. Van de drie wedstrijden van 18 innings is dit de enige die de volledige 18 innings gaat.

De derde en meest recente wedstrijd van 18 innings was Game 3 van de World Series 2018. Deze werd gespeeld op 26 oktober 2018 tussen de Boston Red Sox en Los Angeles Dodgers in het Dodger Stadium. De Dodgers namen een 1-0 voorsprong in de 3e inning toen Joc Pederson homerde op Boston-starter Rick Porcello. De Red Sox kwamen gelijk in de 1e8 toen Jackie Bradley Jr. een solo homerun sloeg op Dodgers dichter Kenley Jansen. De wedstrijd bleef vastlopen op 1 tot de 13e inning toen Brock Holt scoorde op een foute aangooi van Dodgers hulpverlener Scott Alexander. De Dodgers brachten de stand vervolgens weer gelijk op 2 in de tweede helft van de inning, toen Max Muncy scoorde op een foute aangooi van Red Sox tweede honkman Ian Kinsler (die in de 10e inning in de wedstrijd was gekomen als pinch runner). De score bleef 2-2 tot de 2e8, toen Muncy (die een walk-off home run in de 15e inning slechts enkele centimeters had gemist) een walk-off solo home run sloeg op Red Sox-werper Nathan Eovaldi (die was in zijn 7e inning van opluchting). De winnende werper voor de Dodgers was Alex Wood. Met een duur van 7 uur en 20 minuten was dit ook de langste postseason-wedstrijd in de MLB-geschiedenis.

De National League Championship Series 1986 was opmerkelijk vanwege de twee climax-wedstrijden met extra inning. Nadat de Houston Astros en de New York Mets de eerste vier wedstrijden van de serie hadden gesplitst, wonnen de Mets Game 5 in 12 innings en Game 6 in 16 innings om de wimpel te claimen.

De 1986 American League Championship Series tussen de Boston Red Sox en de California Angels was een dramatisch spel waarbij de Angels 3 games naar 1 leidden en een 5-4 voorsprong in game 5, één slag verwijderd van de eerste wimpel in de franchisegeschiedenis, alleen voor Dave Henderson van Red Sox sloeg een homerun van twee runs op Angels closer Donnie Moore in de eerste helft van de negende inning om de Red Sox de leiding te geven. De Angels kwamen gelijk in de onderste helft, maar in de eerste helft van de 11e kwam Hendersons opofferingsslag op Moore bleek de winnende marge te zijn en de Angels verloren het spel. De serie keerde terug naar Boston en de Angels scoorden een gecombineerde 18-5 in games 6 en 7 om de wimpel te verliezen.

Game 6 van de World Series 1986 tussen de New York Mets en Boston Red Sox ging van start. extra innings ook. De Red Sox scoorden 2 punten in de eerste helft van de 10e inning om een 5-3 voorsprong te nemen en kregen daarna twee snelle nullen met niemand op de honken in de 2e10. Met de Red Sox één verwijderd van hun eerste wereldkampioenschap in 68 jaar, kreeg reliever Calvin Schiraldi drie opeenvolgende honkslagen tegen om de voorsprong terug te brengen tot één punt met lopers op het eerste en derde honk. Red Sox-manager John McNamara verving Schiraldi door Bob Stanley, die vervolgens een twee-slag wilde worp gooide naar Mookie Wilson om de gelijkmaker te laten scoren en de andere loper naar het tweede honk te verplaatsen.De wilde worp was vooral opmerkelijk omdat het de rollen op de Red Sox volledig veranderde van wat ze hadden gedaan toen ze weken eerder tegenover de Angels stonden, omdat ze nu zelf een situatie hadden opgeblazen waarin ze één slag verwijderd waren van het winnen van de serie. Wilson sloeg vervolgens een grondbal naar het eerste honk die door de benen van eerste honkman Bill Buckner rolde om het winnende punt vanaf het tweede honk te laten scoren, waardoor de Series naar een Game 7 werden gestuurd waar de Mets de overstuur voltooiden. Als Buckner deze fout niet had gemaakt, zou het duel ofwel op gelijke hoogte zijn gebleven met lopers op het eerste en derde honk voor de volgende slagman (als Wilson safe was) of naar een 11e inning zijn gegaan (als Wilson uit was geweest).

Bij de National League Championship Series uit 1980, gespeeld tussen de Houston Astros en de Philadelphia Phillies, gingen vier van de vijf wedstrijden naar een verlenging. De Astros wonnen respectievelijk Games 2 en 3 in 10 en 11 innings, terwijl de Phillies Games 4 en 5 in 10 innings elk pakten.

Game 6 van de World Series 2011 roept echos op van 1986. In de tweede helft van de 9e inning waren de Texas Rangers één slag verwijderd van het winnen van hun eerste World Series toen David Freese een two-run triple sloeg om het duel met 7-7 in evenwicht te brengen en het duel naar een verlenging te sturen. In de 10e sloeg Josh Hamilton een homerun van twee runs om de Rangers een 9-7 voorsprong te geven, maar de Cardinals reageerden met twee runs om het duel opnieuw in evenwicht te brengen op 9. Het duel eindigde in de 11e inning toen Freese opende met een walk-off solo home run. Net als de Mets in 1986, wonnen de Cardinals Game 7 en het kampioenschap.

De American League Division Series 2012 tussen de Baltimore Orioles en de New York Yankees hadden back-to-back extra- inningswedstrijden, respectievelijk 12 en 13 innings. De Yankees wonnen Game 3 op een walk-off home gerund door Raúl Ibañez en de Orioles kwamen de volgende nacht terug in de gunst door Game 4 te winnen.

In de American League Division Series van 1995 vochten de Seattle Mariners en Yankees in Game 2 in 15 innings. De Yankees wonnen de wedstrijd op een twee-run walk-off home gerund door Jim Leyritz, waarmee het record werd gevestigd voor de langste wedstrijd in de MLB postseason-geschiedenis op tijd tot 2005. In Game 5 wonnen de Mariners de wedstrijd en de series in 11 innings op De beroemde dubbel van Edgar Martínez die Ken Griffey Jr. scoorde. Tot 2011 was dit de enige LDS-game 5 in beide divisies die in een extra innings ging.

De American League Wild Card Game 2014 bevatte de eerste extra- inning-wedstrijd in het derde jaar van het postseason-bestaan, werd gewonnen door de Kansas City Royals van de Oakland Athletics in 12 innings.

De langste Game 7 in de geschiedenis van het postseason was tijdens de World Series van 1924, waarin de Washington Senators versloegen de New York Giants 4-3 in 12 innings om de titel te claimen.

De langste “winner take all” -wedstrijd (gedefinieerd als de laatste wedstrijd van een postseason-serie, waarin het winnende team de titel of doorgaat naar de volgende ronde terwijl de verliezer is uitgeschakeld in het naseizoen) in de geschiedenis van het postseason van MLB is de 2018 National League Wild-Card Game, gewonnen door de Colorado Rockies van de Chicago Cubs met 2-1 in 13 innings.

All-Star GameEdit

De langste Major League All-Star Game door tijd werd gespeeld op 15 juli 2008 in het Yankee Stadium, waarbij de American League met 4-3 won in 15 innings na vier uur en 50 minuten. Michael Young sloeg de walk-off opofferingsslag om het te winnen. Dit was de eerste keer in de All-Star-gamegeschiedenis dat de AL een All-Star Game in verlenging won. De voorgaande negen keer The National League ging 8-0-1 in extra innings.

De All-Star Game van 11 juli 1967 in Anaheim Stadium duurde ook 15 innings, maar was aanzienlijk korter verstreken tijd. De All-Star Game van 9 juli 2002 in Miller Park werd controversieel uitgeroepen tot een 7-7 gelijkspel na 11 innings, toen beide teams geen werpers meer hadden.

World SeriesEdit

In de loop van de geschiedenis van de World Series zijn 63 wedstrijden naar verlengingen gegaan, wat de volgende inningsgerelateerde records heeft neergezet.

• Meeste extra innings gespeeld in een World Series-wedstrijd: 9 (2018, game 3 ). Verder was game 3 de langste World Series-game die werd gespeeld in termen van verstreken tijd.
  • De meeste extra innings gespeeld in de loop van een World Series: 9 (2018). Dit record, dat verschilt van het bovenstaande, werd ook gevestigd door het grote aantal extra innings in game 3 van 2018 alleen al, waarmee het vorige record van 8 extra innings in games 1 en 5 van de 2015 Series werd overschaduwd.
  • De meeste innings gespeeld in de loop van een World Series: 75 (1912). 1912 was een van de zeven historisch ongebruikelijke series: vier (1903, 1919, 1920, 1921) waren best-of-nine wedstrijden, en drie (1907, 1912) , 1922) waren best-of-seven-wedstrijden die elk één gelijkspel per stuk hadden. In de 1912 Series eindigde game 2 als een gelijkspel van 11 inning en het Series-beslissende duel 8 duurde 10 innings, waardoor de totale inning van de Series werd opgevuld. tel tot 75.
  • De meeste innings gespeeld in de loop van een standaard World Series: 69 (1924, 1991).”Standard” staat voor best-of-seven Series die geen gelijkspel hadden, met uitzondering van de zeven bovenstaande Series. Games 1 en 7 van 1924 duurden elk 12 innings, terwijl games 3, 6 en 7 van 1991 respectievelijk 12, 11 en 10 innings duurden.
  • De meeste games die naar extra innings lopen, worden gespeeld in de loop van een World Series: 3 (1991). Geen enkele andere Series heeft meer dan twee wedstrijden gehad in de richting van verlenging.

Japan SeriesEdit

Op 6 november 2010 werd het record voor de langste Japan Series-wedstrijd gevestigd in Game 6. De Chiba Lotte Marines en de Chunichi Dragons speelden 15 innings in totaal 5 uur en 43 minuten. De wedstrijd eindigde een 2-2 gelijkspel, wat leidde tot een Game 7 waarin de Marines de wedstrijd en het kampioenschap wonnen. Sinds 2018 is de limiet 12 innings voor de eerste 7 games, maar daarna geen limieten.

Taiwan SeriesEdit

De langste game in de geschiedenis van de Taiwan Series vond plaats in Game 6 op 24 oktober 2009. The Brother Elephants versloeg de Uni-President 7-Eleven Lions met 5 tegen 4 en bracht de reeks 3-3 na 17 beurten in totaal 6 uur en 14 minuten in evenwicht. De Lions pakten uiteindelijk de titel na het verslaan van de Elephants 5 tegen 2 in Game 7.

College baseballEdit

De langste college baseball-wedstrijd werd gespeeld tussen Texas en Boston College op 30 mei 2009, in een regionale NCAA Division I Baseball Championship-toernooispel in Austin , Texas. Texas won de wedstrijd met 3-2 in 25 innings als het bezoekende team volgens de NCAA-toernooiregels over de verklaring van het thuisteam tijdens een toernooi. De wedstrijd duurde zeven uur en drie minuten. Drie jaar later ging er weer een NCAA-toernooispel voorbij het 20-inning-teken toen Kent State Kentucky met 7-6 versloeg in 21 innings in een openingsronde-wedstrijd in het Gary Regionaal in Gary, Indiana.