Beijing 2008

Nye begivenheder på legene: 10 km svømmemarathon og BMX

Hollænderen Maarten Van Der Weijden vandt mændenes 10 km maraton , mens i kvindernes løb gik titlen til Ruslands Larisa Ilchenko.

I BMX – en forkortelse for Bicycle Moto Cross – var det Frankrigs Anne-Caroline Chausson, der blev den første olympiske mester. For mændene gik denne ære til Letlands Maris Strombergs.

De første olympiske medaljer og titler

To hundrede og fire nationale olympiske komiteer (NOCer) deltog i de olympiske lege i Beijing – en optage! Omkring 87 af dem fejrede deres medaljevindende atleter. For nogle NOCer var det første gang, at en af deres repræsentanter vandt en medalje eller blev kronet olympisk mester: Tadsjikistan vandt sine første medaljer takket være Rasul Boqiev i judoen og Yusup Abdusalomov i brydningen; Afghanistan trådte op på podiet takket være Rohullah Nikpai i taekwondo; Badar-Uugan Enkhbat i boksning og Tuvshinbayar Naidan i judo var de første atleter fra Mongoliet, der vandt en guldmedalje ved de Olympiske lege; ligesom Bahrain med Rachid Ramzy i atletik. For det afrikanske kontinent tilbød Bruno Julie i boksning og Benjamin Boukpeti i kano / kajak henholdsvis Mauritius og Togo deres første olympiske medaljer, mens Panama tog sin første guldmedalje i atletik.

Den ældste verdensrekord smadrede i svømning

Kvindernes 800 m rekord var blevet holdt af Janet Evans (USA) i næsten 20 år. Men i Beijing smadrede Storbritanniens Rebecca Adlington denne rekord, som var sat i 1989, da hun kun var seks måneder gammel. I 2008, i 800 m finalen, forbedrede Rebecca Adlington sig den forrige gang med mere end to sekunder med en ny tid på 8: 14.10. Hun tog guldmedaljen i 800m og 400m og blev den første britiske guldmedalje i kvindesvømning siden 1960.

Den ældste og den yngste deltager i legene

I Beijing, næsten 50 år adskilt den ældste fra den yngste atlet: Den japanske hestekører Hiroshi Hoketsu deltog i sine tredje olympiske lege i en alder af 67 år, mens den kamerunske svømmer, Antoinette Joyce Guedia Mouafo deltog i legene for første gang ved udbuddet 12 år.

Alder er ikke nødvendigvis en ulempe

Med sin niende deltagelse i legene og i en alder af 61 år vandt Canadas Ian Millar sin første medalje i holdspringbegivenheden . Som 33-årig og med sin femte deltagelse i legene vandt Tysklands Oxsana Chusovitina sølvmedaljen i kunstnerisk gymnastik, mens den amerikanske svømmer Dara Torres tog tre sølvmedaljer i en alder af 41.

Ultramoderne sportsfaciliteter og tusind -årig gammel historie

Det nationale stadion, der blev omdøbt til “Fuglereden”, og det nationale svømningscenter, kendt som “vandterningen”, var avantgarde modeller af sportsarkitektur og symbolerne for det nye Beijing.

I cykling til vejløb valgte arrangørerne at følge Den Kinesiske Mur og passere foran “Den Forbudte By” – to symboler på den tusind år gamle historie om By.

Syvogtredive spillesteder, hvoraf seks var uden for Beijing, var vært for konkurrencerne: nemlig Hong Kong til hestevæddeløbene og Qingdao til sejladsen og Tianjin, Shanghai, Qinhuangdao og Shenyang til fodboldkampene Seks af sportsfaciliteterne på byens universitetscampusser vil blive brugt af studerende efter spillet s.

Ceremonier

Beijing, 8. august, 2008, åbningsceremoni for legene i XXIXe Olympiade. Den sidste løber af det olympiske fakkelstafet Li Ning forbereder sig på at tænde den olympiske gryde.