Jak napsat prohlášení o problému

Poté, co jste identifikovali problém výzkumu pro svůj projekt, je dalším krokem napsat prohlášení o problému. Účinné prohlášení o problému je stručné a konkrétní. Mělo by:

• Dát problém do souvislostí (co už víme?)
  • Popište přesnou otázku, kterou bude výzkum řešit (co potřebujeme vědět? )
  • Ukažte závažnost problému (proč o něm musíme vědět?)
  • Stanovte cíle výzkumu (co uděláte, abyste zjistili?)

Kdy byste měli napsat prohlášení o problému?

Existují různé situace, kdy možná budete muset napsat prohlášení o problému.

V podnicích a jiných organizacích , psaní prohlášení o problému je důležitým krokem v projektech zlepšování. Jasně definovaný a dobře pochopený problém je zásadní pro nalezení a implementaci účinných řešení. V tomto případě je prohlášení o problému obvykle samostatným dokumentem.

V akademickém výzkumu vám psaní prohlášení o problému může pomoci kontextualizovat a pochopit význam vašeho výzkumného problému. Prohlášení o problému může mít několik odstavců a slouží jako základ pro váš výzkumný návrh, nebo může být shrnuto do několika vět v úvodu vaší práce nebo práce.

Prohlášení o problému bude vypadat jinak podle toho, zda máte na starosti praktický problém z reálného světa nebo teoretický vědecký problém. Ale všechna prohlášení o problému se řídí podobným procesem.

Krok 1: Kontextualizujte problém

Prohlášení o problému by mělo rámovat váš výzkumný problém v jeho konkrétním kontextu a poskytnout určité pozadí toho, co je již známé o tom.

Problémy praktického výzkumu

U praktického výzkumu se zaměřte na konkrétní podrobnosti situace:

• Kde a kdy problém nastane ?
  • Koho se problém týká?
  • Jaké byly pokusy o vyřešení problému?
Příklad

Volební účast v regionu X se za posledních deset let stabilně snižuje, na rozdíl od ostatních oblastí země. Podle průzkumů provedených organizací Y je volební účast nejnižší u osob mladších 25 let a lidí s nízkými příjmy. Došlo k některým účinným pokusům o zapojení těchto skupin v jiných regionech a v posledních dvou volbách strany A a B zvýšily své volební úsilí v regionu X, ale tyto zásahy dosud neměly žádný významný vliv na volební účast.

Problémy teoretického výzkumu

U teoretického výzkumu se zamyslete nad vědeckým, sociálním, geografickým a / nebo historickým pozadím:

• Co je již známo o problém?
  • Je problém omezen na určité časové období nebo geografickou oblast?
  • Jak byl problém definován a diskutován v odborné literatuře?
Příklad

V posledních deseti letech se „ekonomika koncertů“ stává stále důležitějším segmentem trhu práce. U osob mladších 30 let je větší pravděpodobnost, že se budou angažovat na volné noze, na základě smlouvy nebo s nulovou hodnotou -hodinová pracovní ujednání místo tradičních zaměstnání na plný úvazek. Výzkum důvodů a důsledků této směny se zaměřil na objektivní opatření příjem, pracovní doba a podmínky zaměstnání, ale bylo málo práce na zkoumání subjektivních zkušeností mladých lidí s gig ekonomikou.

Co mohou korektury pro váš příspěvek udělat?

Redaktoři Scribbr nejen opravují gramatické a pravopisné chyby, ale také posilují vaše psaní tím, že se ujistí, že váš příspěvek neobsahuje vágní výrazy, nadbytečná slova a trapné frázování.

Podívejte se na příklad úpravy

Krok 2: Ukažte, proč je to důležité

Prohlášení o problému by mělo také řešit relevanci výzkum: proč je důležité, aby byl problém vyřešen?

To neznamená, že musíte udělat něco průkopnického nebo světového. Je důležitější, aby byl problém prozkoumatelný, proveditelný a jasně řešil relevantní problém ve vašem oboru.

Problémy s praktickým výzkumem

Praktický výzkum je přímo relevantní pro konkrétní problém, který ovlivňuje organizace, instituce, sociální skupina nebo společnost. Aby bylo jasné, proč je váš výzkumný problém důležitý, můžete si položit otázku:

• Co se stane, pokud problém nebude vyřešen?
  • Kdo pocítí důsledky?
  • Má problém širší relevanci (např. jsou podobné problémy nalezeny v jiných kontextech)?
Příklad

Ukázala se nízká volební účast mít negativní asociace se sociální soudržností a občanskou angažovaností a stává se oblastí, která v mnoha evropských demokraciích vzbuzuje stále větší obavy.Pokud určité skupiny občanů nemají politické zastoupení, je pravděpodobné, že budou postupem času více vyloučeny, což povede k narušení důvěry v demokratické instituce. Řešení tohoto problému bude mít pro region X praktické výhody a přispěje k pochopení tohoto rozšířeného jevu.

Problémy teoretického výzkumu

Někdy mají teoretické problémy jasné praktické důsledky, ale někdy jejich relevance je méně zřejmá. Chcete-li zjistit, proč je problém důležitý, zeptejte se:

• Jak řešení problému posune porozumění tématu?
  • Jaké výhody to bude mít pro budoucí výzkum?
  • Má problém přímé nebo nepřímé důsledky pro společnost?
Příklad

V literatuře o gigové ekonomice jsou tyto nové formy zaměstnání někdy charakterizována jako flexibilní aktivní volba a někdy jako vykořisťovatelská poslední možnost. Abychom lépe porozuměli tomu, proč se mladí lidé zapojují do gigové ekonomiky, je nutný důkladný kvalitativní výzkum. Zaměření na zkušenosti pracovníků může pomoci vyvinout důkladnější teorie flexibility a nejistoty v současném zaměstnání a potenciálně informovat o budoucích politických cílech.

Krok 3: Stanovte své cíle a cíle

Nakonec by prohlášení o problému mělo rámcovat, jak hodláte problém vyřešit. Vaším cílem by nemělo být nalezení přesvědčivého řešení, ale hledání příčin problému a navrhování efektivnějších přístupů k jeho řešení nebo porozumění.

Cílem je celkový účel vašeho výzkumu. Obecně je napsáno v infinitivní podobě:

• Cílem této studie je určit …
  • Tento projekt si klade za cíl prozkoumat …
  • prozkoumat…

Cíle jsou konkrétní kroky, které k dosažení tohoto cíle podniknete:

• K identifikaci budou použity kvalitativní metody…
  • Pomocí průzkumů shromáždím…
  • Pomocí statistické analýzy bude výzkum měřit…
Cíle a cíle praktického výzkumu

Cílem tohoto výzkumu je prozkoumat účinné strategie angažovanosti za účelem zvýšení volební účasti v regionu X. Identifikuje nejvýznamnější faktory nevolení prostřednictvím průzkumů a rozhovorů a provede experimenty k měření účinnosti různých strategií.

Cíle a cíle teoretického výzkumu

Tento projekt si klade za cíl lépe porozumět zkušenostem mladých lidí v gigové ekonomice. Kvalitativní metody budou použity k získání podrobného vhledu do motivací a vnímání osob mladších 30 let, které se zabývají prací na volné noze a v nulových hodinách napříč různými průmyslovými odvětvími. Tato data budou uvedena do kontextu s přehledem nedávné literatury o gigové ekonomice a statistickou analýzou demografických změn v pracovní síle.

Cíle a cíle by měly vést přímo k vašim výzkumným otázkám.

Zjistěte, jak formulovat výzkumné otázky